Gamen werkt ontspannend, je kan de wereld om je heen in een korte tijd vergeten. Door online te gamen, kun je online vrienden maken over de hele wereld.
Maar soms game je langer dan je eigenlijk wilt. Je neemt je bijvoorbeeld voor om een uurtje te gamen. Maar dat lukt niet en je zit de hele avond achter de computer. Soms zelfs tot in de nacht.
Benieuwd of jij teveel gamet? Doe de game-check!
Wat doet gamen met je?
Voor de meeste gamers is gamen een leuke hobby. Een beperkt aantal uren gamen per dag kan zelfs gezondheidsvoordelen hebben. Voor de meeste gamers is gamen een leuke hobby. Zij ervaren er weinig of geen problemen door.
Toch is er een kleine groep gamers (zo’n 4% van de jongeren) die naast de voordelen ook problemen ervaart van het gamen. Soms is het gamen een manier geworden om problemen te ontvluchten en soms veroorzaakt het gamen zelf juist problemen. In ieder geval zal het gamen meegenomen moeten worden bij het aanpakken van de problemen.
Maar wanneer is iemand een fanatiek (hobby) gamer en wanneer is het gamegedrag problematisch?
Gamen wordt een probleem als mensen de controle erover verliezen. Iemand besteedt dan zo veel tijd aan gamen dat hij of zij erdoor in de problemen komt, bijvoorbeeld op het werk of op school, op financieel gebied of met relaties. Er is geen goede balans meer tussen het gamen en andere activiteiten. Het lukt bovendien ook niet om te minderen.
Meer info over gamen check: https://www.gameninfo.nl/
In dit filmpje vertellen bekende Youtubers over risico’s van te veel gamen:
Wil je met iemand op school praten? Dat kan! Neem contact op met je studieloopbaanbegeleider. Hij/zij verwijst je vervolgens door naar de juiste persoon binnen school.
Je kunt ook contact op nemen met het buurtteam of met de Jellinek voor hulp https://www.jellinek.nl/
Test hier je game gedrag: https://www.gameninfo.nl/test/test-je-gamegedrag
Denk jij alles te weten over gamen? Check dan deze kennistest: https://www.gameninfo.nl/test/game-quiz