Je ouders hebben je verteld dat ze gaan scheiden. Misschien had je het al zien aankomen of komt het totaal onverwachts. Als je ouders gaan scheiden kun je je heel rot voelen. Het maakt niet uit of je meerderjarig bent en misschien niet meer thuis woont, je gezinssituatie gaat veranderen en dat is moeilijk.
Wil je met iemand op school praten? Dat kan! Neem contact op met je studieloopbaanbegeleider. Hij/zij verwijst je vervolgens door naar de juiste persoon binnen school.
Praktische zaken
Ga jij verhuizen nadat je ouders zijn gescheiden? Geef dit dan aan bij de gemeente. Als je op het juiste adres bent ingeschreven bij de gemeente, wordt je adres ook doorgegeven aan de Belastingdienst en je zorgverzekeraar.
Snap je het niet?
Als je niet begrijpt waarom je ouders uit elkaar gaan, besef dan dat het in ieder geval niet aan jou ligt. Sterker nog, de kans is groot dat ze het nog lange tijd met elkaar geprobeerd hebben, juist omdat ze zoveel om jou geven. Veel kinderen geven zichzelf de schuld van de scheiding van hun ouders. Bedenk dat het nooit jouw schuld is, het blijft altijd een besluit van je ouders.
Voel je je verantwoordelijk?
Misschien voel je je verantwoordelijk voor je ouders, je (minderjarige) broertjes of zusjes. Je kunt het gevoel krijgen dat je moet kiezen tussen je ouders terwijl je daar helemaal geen behoefte aan hebt. Soms kan een scheiding juist voor een opgelucht gevoel zorgen. Bijvoorbeeld wanneer er thuis een onprettige sfeer was doordat je ouders veel ruzie maakten.
Naam
Er zijn een hoop redenen om met een andere naam dan op je ID aangesproken te willen worden. Bijvoorbeeld omdat je in transitie zit, je net getrouwd bent of je wil niet meer met de achternaam van één van je ouders aangesproken worden na een scheiding. Hoe je dit officieel regelt vind je hier.
Let op, je naam zoals op je ID komt nog wel op je diploma en op je examens tot het officieel gewijzigd is via de overheid. Zodra dit gedaan is wordt dit automatisch bij ons in het systeem aangepast, daar hoef jij dan verder niets meer voor te doen.
Tot die tijd kun je op school al wel een andere roepnaam gebruiken. Dat regel je zo;
- Stuur een mailtje naar de Studentadministratie vanuit je schoolmail of kom even langs. Dan passen we je roepnaam in het systeem aan.
- Informeer zelf de docenten en andere medewerkers. Vind je dit lastig of spannend? Klop dan voor hulp bij je SLB’er of Taakdocent Zorg aan.
Wil je meer weet over hulp en ondersteuningsmogelijkheden binnen MBO Utrecht, of heb je andere vragen neemt dan contact op met je SLB’er of kijk op deze pagina.
Tips
Het is niet makkelijk om met al die verschillende gevoelens om te gaan. Lees deze tips, wie weet brengen ze je een beetje op weg.
- Besef dat het nooit jouw schuld is dat je ouders uit elkaar gaan.
- Praat erover. Praat met je ouders, broertjes en/of zusjes, iemand op school of vrienden. Probeer iemand te vinden die hetzelfde heeft meegemaakt. Dan zal je je beter begrepen voelen.
- Schaam je er niet voor dat je ouders gaan scheiden. Je mag best laten merken dat je het moeilijk vindt.
- Geef je grenzen aan. Onthoudt dat jouw mening ook telt.
- Laat je ouders hun eigen problemen oplossen. Ga geen boodschappen van je vader voor je moeder doorgeven of andersom.
- Als kind kan en hoef je geen partij te kiezen tussen je ouders.
- Cijfer jezelf niet weg. Veel kinderen hebben het gevoel dat ze hun ouders nog verder belasten met hun eigen verdriet en durven dan ook niet bij hen terecht. Juist in deze tijd moeten je ouders aandacht hebben voor hoe het met jou gaat en wat er in jou omgaat. Deel je gevoelens met ze en vertel ze wat je dwarszit.
- Houdt er rekening mee dat je tijd nodig hebt om aan de nieuwe situatie te wennen.
- Ga vooral door met activiteiten die voor jou belangrijk zijn. Doe dingen waar je vrolijk van wordt.
- Tijdens een scheiding krijgen kinderen vanaf 12 jaar een brief van de rechter om te komen praten. Je ouders kunnen ook aan bemiddeling doen, dat heet mediation. Je bent niet verplicht om daarheen te gaan, maar het kan soms wel nuttig zijn. Bij mediation mag je altijd aan de begeleider vragen of hij/zij ook een keer met jou wil praten. Zo begrijp je beter wat er speelt en kun je ook je eigen mening geven.
- Probeer tijd alleen met je moeder en/of vader te vinden. Zo heb je de mogelijkheid om te vertellen hoe vervelend je het vindt als een van de twee de ander zwartmaakt. Vertel dat je heel erg veel van allebei je ouders houdt, maat dat het geruzie in jouw bijzijn moet stoppen.
- Neem je ouders niets kwalijk. Kwaad zijn op je ouders is heel normaal in het begin. Onthoud wel dat ze deze beslissing enkel genomen hebben omdat ze niet meer gelukkig zijn met elkaar.