Direct naar:
Zelf scheiden
Kosten
Wil je met iemand op school praten? Dat kan! Neem contact op met je studieloopbaanbegeleider. Hij/zij verwijst je vervolgens door naar de juiste persoon binnen school.
Zelf scheiden
Bij een scheiding komt veel kijken. Er komt veel op je af. Wil je met iemand op school praten? Dat kan! Neem contact op met je studieloopbaanbegeleider. Hij/zij verwijst je vervolgens door naar de juiste persoon binnen school. Of neem direct contact op met de vertrouwenspersoon op school of het MBO buurtteam.
Ook zal je een aantal praktische zaken moeten regelen. Hieronder vindt je een stappenplan.
Stap 1: Vertel het je partner. Geef hem of haar wel de ruimte om de situatie te laten bezinken, zodat hij of zij zich ook kan bedenken hoe het nu verder moet.
Stap 2: Zoek de juiste hulp. Je zult een advocaat nodig hebben en in sommige situaties ook een bemiddelaar ofwel mediator.
Stap 3: Vraag de scheiding aan. In de meeste gevallen doet je advocaat dat.
Stap 4: Maak een financieel plan. Wat is de hoogte van de alimentatie? Hoe verdelen jullie de bezittingen en schulden?
Stap 5: Als jullie kinderen hebben, maak daar dan afspraken over. Je maakt samen een omgangsregeling, bijvoorbeeld over waar de kinderen wonen en wanneer ze bij de andere ouder zijn. Je zult een ouderschapsplan moeten maken. De afspraken die je maakt over de zorg- en opvoedingstaken, maar ook over kinderalimentatie, komen hierin te staan.
Stap 6: Naar de rechter. De scheiding bij de rechtbank is een formaliteit. Als jullie het over bepaalde zaken nog niet eens zijn, hakt de rechter daarin de knoop door. Ben je het niet eens met zijn uitspraak, dan kun je in hoger beroep gaan. Ook kun je een voorlopige voorziening aanvragen. De rechter bepaalt dan wat tijdelijk de hoogte van de alimentatie wordt of waar de kinderen gaan wonen, totdat de uitspraak er is.
Stap 7: De scheiding definitief maken. Jullie zijn pas officieel gescheiden als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand. De beschikking moet binnen 6 maanden ingeschreven zijn. Let erop dat de advocaat deze termijn niet overschrijdt, anders verliest de beschikking zijn rechtskracht en blijft jullie huwelijk in stand.
Kosten
De kosten van de scheidingsprocedure bestaan uit griffierechten, kosten voor de advocaat en eventueel kosten voor een mediator. Maar naast dat komen er nog meer financiële gevolgen om de hoek kijken.