Wie voor het eerst vader of moeder wordt, krijgt te maken met veranderingen op financieel gebied. Kinderen krijgen is een grote verandering in je leven. Wil of krijg je kinderen, denk dan op tijd aan bepaalde geldzaken die geregeld moeten worden. Denk ook aan zwangerschapsverlof, medische kosten en kraamkosten. Welke verzekeringen heb je nodig? En wat kost (nog) een kind je eigenlijk? Wat betekent het voor je inkomen als je minder gaat werken? Wil je blijven werken en gebruikmaken van kinderopvang, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een toeslag. Wat kost kinderopvang eigenlijk? Heb je meteen recht op kinderbijslag? Een hoop vragen dus… Bereid je goed voor.
Baby op komst: dat kost wat
De grootste kosten zitten veelal in:
- Minder inkomen (wellicht minder werken)
- Meer boodschappen
- Hoger water- en energieverbruik
- Kosten van kinderopvang
Er zijn eenmalige kosten, zoals de uitgaven voor de babyuitzet. Volgens het Nibud ben je aan kleding, verzorging en de babykamer zo’n €530 euro kwijt. Daarnaast bestaan er aanvullende kosten. Dit zijn kosten voor artikelen die niet iedereen zal aanschaffen. Wees je er wel van bewust dat je niet alle spullen al voor de geboorte in huis hoeft te hebben. Je kunt ook overwegen om een aantal spullen over te nemen van vrienden of familie, of tweedehands aan te schaffen. Vaak krijg je tijdens de kraamtijd babykleding cadeau. Om de kosten te drukken kun je daarom zelf wachten met kleertjes kopen tot je ze echt nodig hebt.
Naast de kosten voor je (toekomstige) baby, moet je ook rekening houden met kosten voor positiekleding. Volgens het Voedingscentrum is het in principe niet nodig om meer te eten. Als je borstvoeding gaat geven, heb je wel extra energie en voedingsstoffen nodig. Je kunt uitgaan van extra kosten van ongeveer €1,20 per dag.
Geld (terug) vragen
In sommige gevallen heb je recht op extra toeslagen van de overheid zoals kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget en kinderbijslag. Bekijk wat deze toeslagen inhouden en of je hiervoor in aanmerking komt.
Kinderbijslag
Met de kinderbijslag betaalt de overheid mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind. Woon of werk je in Nederland en heb je kind(eren) jonger dan 18 jaar, dan krijg je waarschijnlijk kinderbijslag. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt de kinderbijslag uit. Hoeveel kinderbijslag je krijgt, is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Als je kind 6 jaar wordt, krijg je meer kinderbijslag. De kinderbijslag gaat opnieuw omhoog als je kind 12 jaar wordt. Je ontvangt de kinderbijslag per kwartaal.
Kindgebonden budget
Als je kinderbijslag krijgt, dan kun je misschien ook een kindgebonden budget van de Belastingdienst krijgen. Dit is een extra maandelijkse bijdrage van de overheid voor gezinnen met kinderen. Of je kindgebonden budget krijgt, hangt af van het inkomen van je gezin. Je kunt het kindgebonden budget krijgen als je een of meer kinderen hebt die jonger dan 18 jaar zijn, en je kinderbijslag ontvangt.
Kinderopvangtoeslag
De kinderopvangtoeslag is geregeld in de Wet kinderopvang. Het is een inkomensafhankelijke regeling. Dat betekent dat hoe lager jouw inkomen is, hoe meer toeslag je ontvangt. Je kunt de toeslag aanvragen bij de Belastingdienst. De wet geldt voor dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar, buitenschoolse opvang voor basisschoolkinderen en opvang door ouderparticipatie crèches of gastouders via een gastouderbureau. Informele kinderopvang door familie of kennissen valt hier dus niet onder.
Pas je verzekeringen aan
Kijk of bepaalde verzekeringen na de komst van je baby moeten worden aangepast of afgesloten. Denk bijvoorbeeld aan de inboedelverzekering of aansprakelijkheidsverzekering. En vergeet niet om je zoon of dochter binnen 4 maanden na de geboorte aan te melden bij je zorgverzekeraar. Anders loop je het risico dat je zorgverzekeraar de medische kosten niet vergoedt. Gelukkig kun je jouw zoon of dochter nog met terugwerkende kracht binnen 4 maanden na de geboorte bij de zorgverzekering inschrijven. Daarna gaat de verzekering in op de datum van de aanmelding! De zorgverzekering is tot 18 jaar gratis.