Ben je in aanraking geweest met de politie? Dit kan betekenen dat je iets gedaan hebt wat niet mag, en waarmee je een of meer stappen zet richting crimineel gedrag. Misschien wil je dit helemaal niet. Je kunt altijd andere keuzes maken. Je verdient altijd een kans om het anders te doen. Hier hebben we wat tips voor je.
Wat wil jij?
Misschien lees je dit omdat je wilt stoppen met criminaliteit of twijfel je hierover. Stoppen is vooral lastig om dat je het misschien gewend bent en/of je er geld mee verdient. Toch kun je altijd stoppen, met of zonder hulp.
Lees anders even het verhaal van Ferry. Hij was op een jonge leeftijd in de criminaliteit verzeild geraakt, omdat hij het stokje over nam van zijn criminele vader. Toch heeft hij op zijn 17e besloten om ermee te stoppen en is nu eigenaar van een fietsenwinkel in Rotterdam.
Wat kan ik zelf doen
- Probeer je meer te focussen op school, sport of andere dingen waar je je energie bij kwijt kan.
- Probeer uit je negatieve omgeving te komen door afstand te houden van eventuele criminele vrienden.
- Misschien kan je terecht bij familie om een nieuwe start te maken als je het gevoel hebt dat je niet uit je huidige omgeving kan komen.
- Probeer hulp te vragen aan personen die je vertrouwt (en/of de personen die hieronder genoemd worden).
Waar kan ik terecht voor hulp
Blijven gedachten over schulden malen in je hoofd, ga dan in gesprek met iemand die je vertrouwt. Dit kan zijn:
- Ga naar jouw huisarts, die kan je doorverwijzen naar de juiste hulp.
- Neem contact op met de wijkagent. Wie dat is kan je vinden door met je postcode te zoeken op https://www.politie.nl/mijn-buurt of je kan bellen naar 0900-8844.
- Neem contact op met een jongerenwerker van Stichting Jongerenwerk Utrecht (JoU). Hoe je die kan bereiken vind je hier https://jou-utrecht.nl/locaties/.
- Buurtteam in je woonplaats.
Wil je met iemand op school praten? Dat kan ook! Neem contact op met je studieloopbaanbegeleider. Hij/zij verwijst je vervolgens door naar de juiste persoon binnen school of daarbuiten.